Tanasković: Pravo vreme da mali farmeri, uz pomoć države uvećaju stočni fond

Foto: Pixabay

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručila je, u izjavi za Tanjug, da je sada pravo vreme da mali farmeri iskoriste državnu podršku, koja je nikad veća, i krenu u uvećanje svog stočnog fonda.

Tanasković  je istakla da nije tačna tvrdnja sa društvenih mreža kako je rekla da stočari koji imaju tri krave neće moći više da funkcionišu.

„Država nikad više sredstava ne daje, jer se subvencioniše i kupovina steone junice, i ostanak ženskog teleta, pa sam im u tom smislu rekla da treba da uvećavaju svoj stočni fond“, rekla je Tanasković.

Objasnila je da onaj ko ima tri krave treba da kupi i do kraja godine ima pet , a sledeće godine sedam krava.

„Optimalni troškovi, sve analize pokazuju, da je 10 krava ono što nama treba i svakom poljoprivrednom gazdinstvu u Srbiji. Na žalost najveći broj gazdinstava ima od jedne do 10 krava“, rekla je ona.

Tanasković je podsetila da je javni poziv za subvencije mlekarskoj proizvodnji krenuo u ponedeljak i da prijave uveliko traju.

„Nemamo više ni minimalni, ni maksimalni iznos mleka koji finansiramo. Mislim da je to jako bitno. Poziv traje do 18. aprila, i zatim će odmah uslediti obrada i  isplata“, navela je ona.

Najavila je da će javni pozivi sa državnom podrškom za genetiku, kravu i tele, i za tov biti  objavljeni 10. 18. i 20. aprila.

„Svi pozivi trajaće po mesec dana, a odmah nakon toga biće obrada zahteva i plaćanja“, rekla je Tanasković  dodajući da će se  sa isplatom poljoprivrednicima ići odmah nakon završetka svakog od javnih poziva i da se neće čekati mesecima.

B. K.