U Kolubarskom regionu proizvođači nezadovolji cenom jagode

Foto: Pixabay

Berba jagoda u plastencima već uveliko traje a proteklih dana plodovi su sazreli i na otvorenom polju. Ovogodišnju sezonu, opterećuju problemi sa izvozom, cena i poskupljenje repromaterijala. Otkup je krenuo, ali je trenutna cena na nivou prošlogodišnje.

„Problem je sa tržištem u Ukrajini i Rusiji odakle  su kupci uzimali velike količine srpske jagode, a  sada su uslovljeni ratnim sukobima. U Kolubarskom okrugu jagoda se veoma malo gaji na otvorenom polju – okolina Uba, Gola Glava, gde su lane dolazili otkupljivači iz Rusije, ali  njih sada nema. Po svemu sudeći sav rod proizvođači će morati da prodaju u svežem stanju“, rekao je Srđan Stanojlović savetodavac za voćarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe “Valjevo“ za portal Agroemedia.

Cena u otkupu, po rečima Stanojlovića, u ovom momentu na gajbicu od kilograma iznosi 200 dinara sitnija jagoda, a krupnija 250 dinara. Na zelenim pijacama jagoda iz plastenika prodaje se za 400, a velikim trgovinskim lancima 300 dinara u pakovanju od kilogram i pola kilograma.

B. K.