U selu Vodice kod Prokuplja: Ovca ojagnjila pet jaganjaca!

U domaćinstvu Mileta Đorđevića, u prokupačkom selu Vodice, praznične dane oko Svetog Jovana ulepšao je nesvakidašnji događaj, njihova ovca ojagnjila je čak pet jagnjadi. Sva zdrava, živa, tri ženska, dva muška.

Domaćin Mile kaže da njegova supruga Dunja, koja zajedno sa njim vodi domaćinstvo, u prvi mah nije verovala da su svi jaganjci od jedne majke, jer im se do sada, iako se godinama bave ovčarstvom, nikad nešto slično nije desilo.

Stručnjaci iz oblasti stočarstva ističu da je mnogo faktora koji utiču na plodnost ovaca, kao i to da pojedine rase daju više potomaka, ali se slažu da su petorke ipak retkost.

„Za plodnost je genetika najvažnija, da kažemo presudna. Što se tiče samog jagnjenja imamo podatak da se na 100 odsto sparenih ovaca, 90 odsto oplodi. Od tih 90 posto, dešava se da se ojagnje i dvojke, ređe trojke, još ređe četvorke“, objašnjava stručnjak Igor Petrović, preneo je Agriopres.

Iako je stočarska proizvodnja, poslednjih godina, u drastičnom padu i u Toplici, nešto je bolja situacija u ovčarstvu, gde mnoga domaćinstva, pre svega zbog povoljnih prirodnih uslova, vide šansu za svoj opstanak.

B. K.