U Šumadiji rod šljive smanjen za 30 odsto

Šumadija je nadaleko poznata po proizvodnji šljive, ali ove godine rod je smanjen za 30 odsto, a cena šljive koja varira od 55 i 50 dinara je kako kažu proizvođači na ivici rentabilnosti.

Koliko će, kroz legelane tokove, moći da se proizvede rakije šljivoivice  koja je veoma tražena kako na domaćem tako i stranom tržištu?

„Svega 25 odsto od ukupne količine rakije koja se proizvede u Šumadiji, a to je sedam i po miliona litara godišnje, proizvode se kroz registrovane destilerije, preko 70 odsto je nešto što se kategoriše kao nelegalna, odnosno domaća kućna proizvodnja.  Nastojimo da našim destilerijama omogućimo da imaju stabilan izvor snabdevanja sirovinom, odnosno destilatom, koju će posle prerađivati u finalni proizvod. Sa druge strane želimo da domaćim kućnim proizvođačima pomognemo da svoju proizvodnju  tehnološki unaprede u smislu kvaliteta i da imaju relativno stabilan plasman“, kazao je za RTV Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja na Danima šljive u Stragatrima.

B. K.