Udruženje malinara Srbije: Otkupljivači za 40 dinara smanjuju akontnu cenu malina

Foto: Pexels

Predsednik Udruženja proizvođača malina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da vlasnici hladnjača koji su preuzeli maline po akontnoj ceni od 550 dinara po kilogramu sada najavljuju smanjenje za 40 dinara, sa obrazloženjem da se to voće teško prodaje.

„Umesto ugovorom precizirane akontne cene od 550 dinara po kilogramu za najkvalitetnije sorte vilamet, miker i fertodi, proizvođačima se sada nude 510 dinara“, rekao je Radović za Betu.

Dodao je da je akontna cena, minimalna cena koja je deo konačne i da se samo može dodatno povećati, a nikako smanjivati i da se to do sada nikad nije dogodilo. Rekao je takođe da su otkupljivači do sada punu cenu isplatili za 20-30 odsto proizvođača u Srbiji, uglavnom sa područja Kosjerića, Valjeva, Osečine, Brusa, dela Užica i Ivanjice.

Radović naglašava da proizvođači traže da otkupljivači poštuju ugovor, da država prekontroliše koliko je maline izvezeno i po kojim cenama, kao i da Komisija za zaštitu konkurencije utvrdi da li su sklopili monopolski dogovor da sada obore akontne cene po kojima su potpisani ugovori.

B. K.