Udruženje poljoprivrednika 100P plus: Što pre smanjiti akcize na gorivo za poljoprivrednike

Jedno od najvećih i najuticajnijih poljoprivrednih udruženja u Vojvodini Udruženje poljoprivrednika Klub 100P plus, s obzirom na aktuelnu situaciju u svetu, a posebno u Ukrajini i Rusiji kao i velikih promena na svetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda, izuzetno je zabrinuto za stanje u poljoprivredi Srbije.

Tim povodom rukovodstvo Udruženja izdalo je saopštenje u kome se predlaže da država hitno smanji akcize na gorivo i to učini još u mandatu tehničke vlade kako bi svi poljoprivrednici dobili mogućnost da nabave gorivo po nižoj ceni za sve poljoprivredne površine upisane u Registar poljoprivrednih proizvođača.

Takođe smatraju da treba da se konačno izvrši podela poljoprivrednih gazdinstava na profesionalna i ostala. U saopštenju se posebno notira da profesionalna gazdinstva treba da dobiju veće subvencije, naročito za investicije. Zahteva se i da nadležni državnio organi  sačine model za povećano oporezivanje prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta za one koji se ne bave poljoprivredom i neprofesionalna gazdinstva.

Među predlozima je i da se što pre sprovede najavljena reforma penzionog sistema za poljoprivrednike i urgentno pronađe rešenje za pomoć stočarima koji su u posebno nezavidnoj situaciji.

B. K.