Uprava za poljoprivredno zemljište: Svaka od 290.262 državnih parcela vidljiva preko satelita

Foto: Printscreen

Savremena tehnologija omogućava državi da kontroliše površine poljoprivrednog zemljišta kojima raspolaže i upravlja. Šta je sve vidljivo pomoću satelitskih snimaka i koja je praktična primena ovih informacija za Politiku je otkrio Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva polkjoprivrede.

Prema njegovim rečima, e-Agrar je u suštini baza poljoprivrednika i kada se on registruje, unošenjem podataka o gazdinstvu sistem generiše državne parcele koje je taj poljoprivrednik zakupio i površinu koja je upisana u ugovoru tako da treba da doda kulturu koja je uspostavljena na toj parceli. Sistem automatski eliminiše vrste zemljišta, odnosno kulture na koje se ne primenjuju podsticaji. Na primer pašnjak se u istom trenutku izuzima za subvenciju po hektaru.

„Vrlo jednostavno eliminišemo parcele na kojima se nalazi šuma. U suštini vidimo sve što na terenu nije poljoprivredno zemljište. Do pre pet ili šest godina to apsolutno nije moglo da se na efikasan način prover“, kaže Lakić.

Primenom najsavremenijih geografsko-informacionih tehnologija celokupan, složan postupak upravljanja državnim zemljištem je digitalizovan. I to od početka do kraja. Digitalizacija državi omogućava da jednostavno i efikasno upravlja ovim javnim resursom, a građanima i celokupnoj javnosti niz servisa.

„Tako svako na brz i efikasan način može da dođe do relevantne informacije za bilo koju od tačno 290.262 parcele kojima država u ovom trenutku neposredno upravlja“, naglašava Lakić dodajući da te informacije nisu samo alfanumeričke u smislu brojeva, analitike ili statistike, već  sadrže geografske podatke o položaju svake pojedinačne parcele na terenu.

Lakić kaže da preko posebnog servisa na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište svaki građanin može da pošalje i anonimnu, digitalnu prijavu svih nezakonitosti na poljoprivrednim parcelama.

B. K.