UREĐENJE TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA: Popisana 786 skladišta robe, kapacitet sedam miliona tona

Foto: Pexels

Radnoj grupi za uređenje tržišta i robne berze predstavljen je izveštaj o sprovedenom popisu svih skladišnih prostora na teritoriji Srbije. Popisnu komisiju činili su predstavnici poljoprivredne fitosanitarne i tržišne inspekcije kao Direkcije za robne rezerve. Popis je obuhvatio 786 skladišta, kao i uljare, pivare i špiritane i obezbedio je detaljne podatke o kapacitetima, načinu skladištenja, kao i o kvalitetu robe. Utvrđeno je da ukupni skladišni kapaciteti u našoj zemlji iznose sedam miliona tona.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je kako je dogovoreno da se u narednom periodu razmotre svi propisi u vezi sa skladištenjem poljoprivrednih proizvoda, te da je potrebno pronaći najbolja rešenja.

„Zadovoljni smo dosadašnjim radom Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze, popisana su javna skladišta i usvojen pravilnik kojim se propisuju minimalni tehnički uslovi za trgovinu na otkupnim mestima, skladištima. Tražimo da na osnovu predate robe javnom skladištu dobijemo robni zapis kojim ćemo moći da trgujemo“, rekao je za Betu Dušan Tornjanski, član radne grupe ispred Udruženja poljoprivrednika Banata dodajući da će za potpuno uređenje robne berze u Srbiji biti potrebno još dve-tri godine.

B. K.