USKORO DVA KONKURSA: Velika ulaganja države u razvoj seoskog turizma

Foto: Pixabay

Vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom imaće ove godine mogućnosti da konkurišu na dva  konkursa za razvoj njihove delatnosti. Jedan je IPARD fond preko kojeg mogu da dobiju i 300.000 evra po projektu, a drugi je konkurs Ministarstva turizma i omladine, koji se odnosi uglavnom na salaše i etno kuće  bespovratno će se davati 25.000 evra.

IPARD 3 program trebalo bi, prema planu poziva za ovu godinu, koji je objavilo Ministarstvo pojoprivrede, da krene u  martu, a početkom jula očekuje se raspisivanje konkursa za ruralni turizam. Ovo bi bio treći javni poziv za razvoj ruralnog turizma otkako je krenuo IPARD program u Srbiji, vredan je pet milijardi dinara. Najmanji povraćaj koji podnosioci mogu dobiti je 20.000 evra, a najveći 300.000 evra. Intezitet podrške je najviše 75 odsto, a mogu da konkurišu fizička lica – nosioci poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica, s tim da na konkurs mogu da se prijave i početnici u ovom poslu.

U Ministarstvu turizma i omladine potvrdili su da ovog meseca očekuju usvajanje uredbe o dodeli i korišćenju podsticaja za razvoj ruralnog turizma, a potom i raspisivanje javnog poziva za prijavu seoskih turističkih domaćinstava uz minimalno obezbeđeno učešće od 10 odsto.

Najavili su i da je iz sredstava ministarstva na raspolaganju 400 miliona dinara za kreditnu podršku razvoju turizma, za koja mogu konkurisati i seoska turistička domaćinstva u cilju unapređenja kvaliteta turističke ponude. Da bi se konkurisalo za subvenciju potrebno je da je gazdinstvo registrovano u centralnom informacionom sistemu u oblasti ugostiteljstva i turizma (e-Turista).

B. K.