Berba ranih sorti grožđa je u pojedinim delovima Srbije već je počela. Razlog tome je veliki uticaj suše, ali i ekstremno visokih temperatura koje su obeležile ovu vegetacionu sezonu.
Kada je reč o ceni grožđaodnedavno se na internet oglasima mogu videti ponude vinogradara iz različitih delova Srbije.
Dugogodišnji vinogradar Miliša Mladenović iz Štipine na površini od 40 ari gaji različite sorte grožđa: župljanku, smederevku, hamburg, rizling, šardone, plovdinu i prokupac. Kaže da usled nepovoljnih vremenskih uslova kvalitet grožđa ove godine nije na visokom nivou.
„Procenat šećera u gotovo svim sortama je veći nego što treba i grožđe je ostalo sitno, bez vode“, veli Mladenović.
Kada je u pitanju cena grožđa, ovaj vinogradar ističe da će ona iznositi oko 100 dinara po kilogramu.
U Trsteniku je berba tamjanike u punom jeku, a prodajna cena za ovu sortu grožđa iznosi od 120 do 130 dinara. Iz razgovora sa vinogradarom Dušanom Antonijevićem iz sela Rujišnik saznali smo da će cena ostalih sorti biti negde između 70 i 100 dinara po kilogramu.
Cenom, kaže, nije zadovoljan, jer su hemijski tretmani izuzetno skupi, a i prinos je ove godine znatno niži nego prethodnih.
„Od očekivanih 18 tona po hektaru imaćemo svega 10 tona“, ističe Antonijević, čiji se vinogradi prostiru na površini od skoro sedam hektara.
Posledice suše su, kaže, velike, pa iako grožđe nije tako sitno, prinos je skoro duplo manji od očekivanog.
Sa druge strane, u Sremskim Karlovcima je ove godine bilo padavina, pa je vinogradar Lazar Pavlović iz zadovoljan kako cenom, tako i prinosom grožđa.
Na površini od šest hektara, ovaj proizvođač gaji vinske i stone sorte, od kojih najviše: Italijanski rizling, Kaberne sovinjon i Merlo. Kada je u pitanju cena, ona se razlikuje za stone i vinske sorte.
„Cena vinskih sorti je od 120 do 140 dinara, dok stone sorte idu i iznad 200 dinara po kilogramu“, rekao je za „Agroklub“ Pavlović.
K. R.





