Vlada Srbije: Ukinuto ograničenje cene dugotrajnog mleka, korigovana cena šećera i pilećeg mesa

Foto: Pixabay

Vlada Srbije usvojila je više izmenjenih uredbi i odluka, čije je važenje oročeno do 31. oktobra.  Izmenjena  Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica,  a  naglašeno je da korekcija cena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

U odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata,. Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu.Nova najviša cena kristal šećera biće 109,99 dinara po kilogramu,

Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, korigovana je i cenu svežeg pilećeg trupa. Kilogram svežeg pilećeg mesa će ubuduće koštati 319 dinara.

Vlada Srbije je odmrzla i cenu UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koja je do danas bila ograničena na 128,99 dinara. Novom uredbom o visini cena osnovnih životnih namirnica, ukinuto je ograničenje cene na UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, ali će marža na sva UHT mleka biti 10 posto. Izmenjena je i Odluka o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka i tako zabranu izvoza tih proizvoda produžili za još 30 dana.

Ova mera će sprečiti moguću štetu po privredu i građane, a izmene su donete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu, navedano je na sajtu Vlade Srbije.

B. K.