Vojvođanski povrtari setvom crnog luka otvorili sezonu

Profesionalni proizvođači luka u Vojvodini, u zavisnosti od tipa zemljišta, krenuli su u setvu crnog luka. Na području opštine Bačka Palanka, gde ima peskovitih oranica, zemlja je dovoljno ygrejana da veliki povrtari započnu posao.

Očekivanja su da će luka na tom području biti na većim površinama za 20 do 30 odsto u odnosu na lane i da će zauzeti oko 120 hektara. Proizvođač Dragan Guljaš iz Silbaša kazao je za „Dnevnik“ da setvu ne treba odlagati jer klima godi da se crni luk poseje.

„Toplo je, zemlja je ugrejana, suva je, ali, bez obzira na to što nema vlage, semenu luka neće smetati“,  kazao je Guljaš.

Po njegovim rečima, cena crnog luka naveliko bila je dobra za proizvođače od trenutka kada su ozimi luk vadili tokom maja – juna i posle tokom avgusta, kada je dospeo luk posejan prošlog februara – marta.

„Trenutno  kilogram crnog luka na veliko malo iznad 60 dinara, što je solidna cena, ali da na tržištu nema uvoznog, bio bi i skuplji“ kazao je Guljaš dodajući da je dobar deo luka od lane prodao velikim trgovačkim lancima sa kojima ima ugovrenu proizvodnju, a manji u izvoz – Albaniju, Bugarsku i BiH.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji se pod lukom godišnje poseje 4.114 hektara, a proizvede 35.031 tona. Prosečan prinos je 8,5 tona po hektaru. Ali je kod profesionalnih proizvođača daleko veći, kreće se od 60 do 80 tona po hektaru.

B. K.