Vučić: Zahtevi poljoprivrednika na protestima realni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su zahtevi koje su izneli predstavnici poljoprivrednika u razgovoru sa njim, rekao je da su bili apsolutno realni.

Ukazao na neke probleme koji postoje, kao na primer, kako je naveo, to što te pare uvek završe kod najbogatijih. Dodao da je povećanje premije za mleko dobro jer se time ojačavaju i mlekari.

„Zato smo išli sa povećanjem 30.000 na 40.000 subvencija po grlu. I to sve idemo od 1. aprila, početak drugog kvartala, delimično i retrokativno“, rekao je Vučić.

Na sastanku je takođe dogovoreno ograničenje marži za koje se radi analiza mogućnosti, a usaglašavanje finalnih iznosa ograničenja u skladu sa zahtevima izvršiće se nakon sastanaka sa mlekarima i trgovinskim lancima.

Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije zadovoljno merama

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je da je zadovoljan dogovorenim na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Vlade Srbije, kao i da je ispunjena većina zahteva koji su predstavnici proizvođača mleka odgajivača goveda tražili.

„Najvažnija mera koja je doneta je uvođenje prelemana i smanjenje marži trgovinskim lancima kako bi došlo da smanjenja zaliha u mlekarama, koja će dovesti do povećanja otkupa mleka i otkupne cene“, istakao je Palamarević  u izjavi za Tanjug.

Ono što, kako je naveo, jedino nije ispunjeno je donošenje zaštitne minimalne cene u iznosu 78 dinara po litru.

„Ta zaštitna cena ne može da bude doneta, jer ne postoji ni u jednoj državi sa tržišnom privredom. Ali potrudili  smo se da na sastanku predočimo realnu sliku situacije koja je veoma loša, naročito kod malih mlekara, jer svi proizvođači koji dobijaju ispod 50 dinara po litru praktično nemaju sposobnost za hranjenje svojih grla“, naveo je Palamarević sa kojim su na sastanku sa Vučićem i ministarima Jelenom Tanasković, Sinišom Mali, Tomislavom Momirovićem prisustvovali predstavnici Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga na čelu sa Goranom Vasićem.

B. K.