Zabranjeno 113 pesticida, zalihe se moraju bezbedno uništiti

Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja sve češće je razlog za vraćanje pošiljki voća i povrća unutar zemalja Evropske unije, čijem sistemu za kontrolu bezbednosti hrane i mi pripadamo. Od 10.oktobra  u Srbiji, po odluci Ministarstva poljoprivrede – Uprave  za zašttu bilja zabranjena upotreba 113 preparata koji se štitilo bilje.

Preparati su povučeni zato što sadrže 17 aktivnih supstanci koje su nedavno zabranjene u Evropskoj uniji, a koje ovom odlukom ne mogu više  da se koriste ni kod nas jer, domaća regulativa skoro potpuno usaglašena sa evropskom.

Lista zabranjenih preparata nalazi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, a direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević  za RTS  je rekao da su oni zabranjeni pre 18 meseci, a da je sada istekao roku  kojem su mogli da se koriste, odnosno da se potroše zalihe.

Milosavljević je  istakoa da se  preostala količina zaliha zabrnjenih pesticida treba da se odloži u skladu sa zakonom, preda zaduženima za skupljanje tog otpada, koji zatim treba  da ide na bezbedno uništavanje.

B. K.