Zaštita Ariljske maline kroz evropski projekt „Alijans“  

Maline srpsko crveno zlato

U cilju sprečavanja prevara  hrane sa zaštićenim geografskim poreklom u Arilju je počela realizacija istraživačkog projekta „Allience“ koji se sprovodi u 12 evropskih zemalja. Ariljska malina našla se među drugim geografsko prepoznatljivim prehrambenim proizvodima iz različitih zemalja.  

Projekat se sprovodi u saradnji sa partnerima, naučnim institutima i uz podršku lokalne samouprave Arilje. Realizacija projekta trajaće dve godine nakon čega se očekuje veći doprinos  unapređenju sistema kontrole kvaliteta ariljske maline.

Udruženje „Ariljska malina“, koje okuplja pet hladnjača i 150 proizvođača maline, strogo sprovodi sistem kontrole kvaliteta kako bi  ariljska malina, sa stečenom  reputacijom vrhunskog kvliteta, stigla do kupaca. Sa zaštićenim geografskim poreklom ariljske maline na domaćem tržištu, a pretendujemo, preko  Evropske komisije iz Brisela, da bude zaštićena i u EU,  rekao je za „Politiku“ Božo Joković, direktor  malinarske zadruge „Agro eko voće“.

Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar istakao je da lokalna samouprava stoji uz Udruženje „Ariljska malina“ i projekat „Alijans“.

„To će sigurno dovesti do poboljšanja sledljivosti ariljske maline, kao i zaštite od zloupotreba.Važno ne samo za inostrano nego i za domaće tržište, da napravimo razliku između ariljske maline i drugih“, izjavio je Maslar.

 B. K.