Žetveni dan ZSV: Proizvodna cena pšenice 33,3 dinara, čuvati rod do završetka žetve

Tradicionalna manifestacija Zadružnog saveza Vojvodine  „Žetveni dan 2023″. održana je  u Moroviću u opštini Šid. Ulaskom kombajna u  žitišta pored Bosuta Zemljoradničke zadruge „Graničar“ iz Šida,  praktično je označen početak ovogodišnje žetve pšenice.

„Svaka godina u poljoprivredi je različita i nikada se ne zna tačno na početku žetve koliko će koštati rod. Tako i sada žetva započinje u iščekivanju koliko će  stajati novi usev. Zadružni savez Vojvodine smatra da je poroizvodna cena pšenica  33,3 dinara ukoliko  je prosečan prinos  pet tona po hektaru“, rekla je Jelena Nestorov- Bizonj, presednik Zadružnog saveza Vojvodine i pozvala poljoprivrednike da budu strapljivi, skladište rod i sačekaju završetak žetva i  formiranje cene novog roda.

Na parcelama zadruge „Graničar“  pšenica je posejana na 690 hektara, a prinosi će se kreću između pet i osam tona po hektaru. Ono što predstavlja glavni problem je skupa proizvodna a niska cena ovogodinjeg roda pšenice

„Cena inputa je bila formirana prošle godine na osnovu dobre lanjske cene  od 35 dinara. Ovog puta najviše nas je  koštalo  đubrenje. Mnogi apeluju da se pšenica čuva ali mi moramo da je prodamo kako bi imali sredstva za finansiranje dalje proizvodnje“, rekao je Janko Nikolić, direktor  ZZ „Graničar“,.

B. K.