Živadinović: Od 25 uzoraka meda u 22 dodata neka vrsta šećera

Foto: Pixabay

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović izjavio je da EIM-IRMS metoda za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda, ima jednu prednost koju nema ni jedna druga u Srbiji u ovom trenutku, a to je da pokriva sve vrste šećera koje se dodaju u med.

Za Tanjug napominje da su analize 25 uzoraka meda, od kojih u 22 uzorka postoji dodatak neke vrste šećera, urađene u akreditovanoj laboratoriji, akreditovnanom metodom koje je akreditovalo akreditaciono telo Srbije.

Kaže da su ovlašćene laboratorije one koje se javljaju na konkurs Ministarstva poljoprivrede jednom u pet godina, kada ih Ministarstvo stavlja na listu, i da nema posebno kotrole za laboratorije već da je bitno da su akreditovane i da su njihove metode validovane.

„Ova metoda nije bila akreditovana u trenutku poslednjeg konkursa, pa je sasvim normalno da ta laboratorija i metoda ne mogu biti na listi metoda gde praktično inspektori šalju službene kontrole“, rekao je on i dodao da je EIM-IRMS metoda validovana na više mesta u svetu.

B. K.