ZSV: Dati prioritet investicijma u zadružnu poljoprivrednu mehanizaciju

U Martonošu kod Kanjiže održan je drugi tematski skup „Uz zadruge do saveremene mehanizacije“, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, Kite d.o.o. Novi Sad i Zemljoradničke zadruge „Paprika“ Martonoš.

Mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine istakla je da se  skup organizuje kako bi se ukazale prednosti na zajednička investiciona ulaganja putem zadruga, koja su neophodna za dalji napredak i razvoj.

„Trebalo bi dati prioritet investicijama u zadružnu poljoprivrednu mehanizaciju, u odnosu na nabaku  pojedinačnih gazdinstava, čime se postiže maksimalna iskorišćenost mašina i smanjuju troškovi korišćenja“, rekla je predsednica ZSV.

Nestorov -Bizonj takođe predložila da se, u okviru nacionalnih i pokrajinskih programa, ukinu ograničenja u pogledu broja hektara i drugih kapaciteta zbog čega mnoge zadruge nemaju mogućnost konkurisanja. Takođe, smatra da bi trebalo ukinuti PDV-a za korišćenje poljoprivredne mehanizacije u zajedničkoj proizvodnji između zadruga i zadrugara.

B. K.