ZSV: Težak položaj zadruga u Vojvodini, dužnički lanac sve duži

Ni najstariji zadrugari u Vojvodini ne pamte ovako tešku godinu  s obzirom da je najvećui broj zadruga ostao bez zarade. Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj za Radio Novi Sad  rekla je da se ove sezone   od ratarskih kultura bukvalno ništa nije isplatilo.

„Kod kalkulacije cene proizvodnje pšenice  došli smo do podataka da su troškovi 50 odsto viši od lanjskih.To je eksponencijalni rast troškova dok je druge strane pšenica na tražištu upola jeftinija. To je dovelo proizvođače u nezavidan položaj pogotovo one koji se naturalno razdužuju. Ako je neko kod zaduženja trebalo da vrati 100  sada  mora 200 kilograma pšenice.  Poljoprivrednici to, naravno, ne mogu da vrate jer nemaju tolike prinose i prihode. To je uzrokovalo veću zaduženost poljoprivrednika tako da zadruge u velikom broju slučajeva prolongiraju  preuzete obaveze proizvođačima, pa se taj dužnički lanac proširuje i na dobavljače itdˮ, istakla je Nestorov Bizonj apelujući na nadležne državne organe da pod hitno razmotre zahteve ZSV za  „paket pomoći“ za zadruge.

Presednica ZSV smatra da subvencionisanje kamata na kredite u dugoročnom periodu ne bi bilo rešenje, ali bi  zadrugarima pomoglo do sledeće sezone.

„Predlagali smo i povećanje direktnih podsticaja po hektaru jer su u okruženju viši nego kod nas. Zalažemo se i za subvencionisanje svih površina na kojima je gazdinstvo registrovano. Zadrugari i zadruge posluju u legalnom sistemu, pa bi kroz PDV doprineli poreskom sistemu, dok sa druge strane najmanje od njega dobijaju.  Takođe, neophodno je i Republičku direkciju za robne rezerve staviti u punu funkcijuˮ, kaže Nestorov Bizonj.

B. K.