ZSV: Više od 80 odsto zadruga u Vojvodini prevelo društvenu u zadružnu svojinu

Foto: AgroFin

U poslednje dve decenije zadrugarstvo u Vojvodini opstajalo je i razvijalo se u veoma teškom i promenljivom društveno-političkom i privrednom ambijentu pokazujući visok stepen prilagodljivosti različitim uslovima poslovanja.

„Od kraja 2015 godine, odnosno usvajanja aktuelnog Zakona o zadrugama, uslovi poslovanja, u nekim bitnim segmentima, postali su bolji za zadruge u odnosu na raniji period. Zadružno organizovanje poslednjih godina je živnulo, postalo prepoznatljivo i ravnopravno sa drugim subjektima u privredi“, rekla je Jelena Nestorov Bizonj, odnedavno predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

Regulisanje zakonskog statusa istovremeno poboljšalo je i poziciju zadruga u ostvarivanju različitih prava, pre svega raspolaganja zadružnom imovinom, ali i podsticaja što ranije nije bilo slučaj.

„Zadruge danas imaju adekvatan zakonski okvir za prevođenje društvene u zadružnu svojinu. Tako u Vojvodini trenutno imamo situaciju da više od 80 odsto zadruga, koje su pre pet godina imale društvenu, sada poseduju svoju, zadružnu imovinu i sa njom raspolažu po svojoj volji“, istakla je predsednica ZSV.

 B. K.