ZZ “Svilamed 2020” dobitnik Velike zlatne medelje za pčelinje proizvode

Zemljoradnička zadruga „Svilamed 2020″ dobitnik je Velike zlatne medalje u grupi pčelinjih proizvoda na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.Zadruga je osnovana pre tri godine u selu Grabovac kod Svilajnca, udruživanjem pet poljoprivrednih gazdinstava u realizaciji sa zajedničkim ciljem  da proizvode čist med iz prirode bez ikakvih veštačkih dodataka.

Zadruga trenutno ima 600 košnica u Donjoj Resavi, na poljima u neposrednoj blizini bagremovih šuma.  Zadrugari  godišnje proizvedu oko 18.000 hiljada kilograma bagremovog meda. U postupku je sertifikacija za HCCP standard, a pored kvaliteta meda, velika pažnja u zadruzi se poklanja i dizajnu ambalaže, kao i  marketingu.

Članica je Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja, čije je sedište u Jagodini. Savez aktivno pruža podršku pri formiranju i registrovanju zemljoradničkih, zanatskih, specijalizovanih, kao i učeničkih zadruga.

Ministarstvo za brigu o selu prepoznalo je potencijal zadruge i podržalo je u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“. Dobijeni  podsticaji  doprineli su da zadruga za samo tri godione postane jedna od najperspektivinijih  u Pomoravskom okrugu.

B. K.