PRODUKTNA BERZA: Nastavlja se pad cena žitarica

Protekle nedelje na novosadskoj Produktnoj berzi ukupan promet iznosio je 1.375 tona, a finansijska vrednost prometovane robe 72.604.500 dinara

Usled smanjene tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, kukuruz je zadržao silazni trend kakao na na domaćem tako i na međunarodnom tržištu. Ono što je karakterisalo cenu, jeste, konstantna promena iz dana u dan, koja je u osnovi pratila trendove svetskih kretanja. Prvog dana nedelje, ponuda kukuruza kretala se na nivou cena od 26 dinara za kilogram bez PDV-a. Berzanski ugovor je zaključen po 25,40 dinara za kilogram bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Ponude na samom kraju nedelje bile su daleko niže (25 dinara za kilogram bez PDV-a) sa klauzulom “gratis lager” januar/februar), ali čak ni takve nisu imale odgovarajući odgovor na strani tražnje.

Da pšenica gubi na svojoj tržišnoj poziciji, najbolje govori podatak da je u odnosu na prethodnu nedelju pojeftinila za 3,32 odsto, a samim tim smanjen je promet u trgovanju hlebnim zrnom. Pad cena ove žitarice je zabeležen i u Čikagu zbog nedostatka konkurentnosti američke robe, kao i prodaje od strane fondova. Kupoprodajni ugovori u zavisnosti od kvaliteta, zaključeni su u cenovnom rasponu od 30,50 do 31,30 dinara za kilogram bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Strukturu kupaca su uglavnom činili trgovci i mlinari.

Na tržištu soje, protekla nedelja potvrdila je da je već duže vremena prisutan negativan trend. Slaba tražnja i manji uvoz ove uljarice prethodnog meseca, uticao je na formiranje domaće cene. Početkom nedelje, trgovalo se po ceni od 73 sa preuzimanjem robe tokom decembra/janura, da bi krajem bila prometovana na nivou od 72,60 dinara za kilogram bez PDV-a. Trgovalo se isključivo bez obračuna kvaliteta. Prosečna cena je iznosila 72,85 dinara za kilogram bez PDV-a, što predstavlja pad od 0,34 procenta na prethodni upoređujući podatak.

Ono što svakako zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu cene i snabdevanje azotnim đubrivima. Ruska UREA, granulisana, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 102,89 dinara za kilogram  bez PDV-a. sa tendencijom daljeg cenovnog rasta.

B. K.