Ministarstvo poljoprivrede: Dogovorena brža isplata proizvođačima mleka

Foto: Pixabay

Na sastanku održanom u Ministarstvu poljoprivrede, na kome su učestvovali proizvođači mleka Mačvanskog okruga i predstavnici trgovinskih lanaca, postignut je dogovor o skraćenju roka plaćanja mlekarama. Trgovinski lanci ubuduće će morati obaveze prema proizvođačima iz mlekarske industrije da izmiruju u roku od 30 umesto dosadašnjih 60 dana. To bi, ko je zaključeno, trebalo da ubrza i isplatu stočarima za preuzete količine sirovog mleka.

Na sastanku su učestvovali predstavnici trgovinskih lanaca Lidla i Merkatora, a održani su i razgovori i sa predstvnicima kompanije Deleze.

„Svi oni složili su se da će neminovno doći do povećanja otkupne cene mleka u narednom periodu, ali u ovom trenutku nisu mogli tačno da preciziraju koliko i kada će to biti“, rekao je za „Danas“ Slobodan Brkić iz Glušaca, jedan od predstavnika proizvođača mleka.

Proizvođačima mleka na sastaku je rečeno da predstoji još jedan sastanak sa delegacijom mlekarske industrije, posle čega će resorno Ministarstvo izaći sa konkretnim rešenjima za prevazilaženje problema otkupa i cene mleka.

B. K.