Cene na berzama u periodu od 16. do 20. jula 2018.

Najvažnije iz protekle nedelje: pad cene kukuruza, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Nedelja za nama beleži negativne cenovne trendove. Cena kukuruza je zabeležila značajan cenovni pad. Pad cena je praćen slabim obimom trgovanja na organizovanom robno berzanskom tržištu.

Otkup pšenice roda 2018. godine, po ceni od 18,00 din/kg sa PDV-om, od strane Republičke direkcije za robne rezerve i dalje je u toku. Svi zainteresovani za otkup pšenice i dalje mogu aplicirati za prodaju elektronskim putem preko „Produktne berze“.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 734 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 12.776.830,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je veći za 4,16%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 23,07%.

Ove sedmice cena kukuruza je u značajnom padu. Žutim zrnom se trgovalo u cenovnom opsegu od 15,50 do 16,00 din/kg bez PDV-a, a nedelju pre toga kukuruzom se trgovalo po 16,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena je iznosila 15,81 din/kg (17,38 din/kg sa PDV-om) što predstavlja cenovni pad od 5,91% u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Pšenica ove nedelje beleži odsustvo trgovanja, završetak žetve doneo je zatišje u trgovanju na organizovanom robno berzanskom tržištu.

Soja kao i pšenica beleži odsustvo u trgovanju. Ponude soje po 39,50 din/kg bez PDV-a, nisu pronalazile svoje kupce. Ove nerealizovane ponude soje ukazuju na dalji pad cene ove uljarice.

Raž je trgovana po jedinstvenoj ceni od 15,70 din/kg bez PDV-a (17,27 din/kg sa PDV-om).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:


PRODEX

Berzanski index PRODEX je na dan 19.07.2018. godine bio na nivou od 199,61 indeksnih poena, što predstavlja pad za 4,33 procentnih poena u odnosu na prethodnu nedelju.


SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (septembarski fjučers) je poskupela 4,52%, a kukuruz (septembarski fjučers) je poskupeo 4,39%.

Na cenu pšenice, i pored dobrog roda ozime pšenice u SAD, uticao je pad proizvodnje pšenice izvan SAD.

Na cenu kukuruza su uticale dobre nedeljne izvozne prodaje.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (avgustovski fjučers) je poskupela 1,93%, a sojina sačma (avgustovski fjučers) je pojeftinila 1,38%.

Na cenu soje i dalje najviše utiče neizvesnost zbog trgovinskih tenzija između Kine i SAD.

U Budimpešti u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz je pojeftinio 0,66%.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,58%, a kukuruz je poskupeo 2,37%.

Očekivani slabiji rod pšenice na severu EU uticao je na kretanje cene.