Cene na berzama u periodu od 27. do 31. avgusta 2018.

Najvažnije iz protekle nedelje: dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Dešavanja na svetskim tržištima ponovo su vratili u fokus trgovanja pšenicu. Rast cene pšenice na svetskim tržištima su pokrenule nove glasine o ograničenju izvoza iz Rusije. Na novosadskoj Produktnoj berzi količinski pšenica je uzela apsolutni primat u trgovanju. Nizak vodostaj Dunava, odnosno obustava transporta robe vodenim putem je jedan od faktora koji utiče na cene najprometovanijih berzanskih roba. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 1.100 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 23.329.500,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je veći za 23,86%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 20,46%.

Nakon korekcije cena pšenice na svetskim tržištima u proteklom periodu nove glasine iz Rusije o ograničenju izvoza pokrenule su rast cene pšenice. Pšenica je na domaćem tržištu uzela apsolutni primat u trgovanju sa količinom od 1.075 tona robe. Hlebnim zrnom se trgovalo po cenama od 19,00 do 19,50 din/kg bez PDV-a, koliko se plaćala pšenica sa klauzulom „gratis lager“ do kraja septembra.

Ponude kukuruza novog roda 2018. godine po cenama od 15,35 do din/kg bez PDV-a nisu pronalazile svoje kupce. Početak berbe žutog zrna, obustava izvoza zbog niskog vodostaja gura cenu ove žitarice prema dole.

Ponude soje po cenama od 36,60 din/kg bez PDV-a nisu pronalazile svoje kupce. Kupci su bili na nešto nižim cenama. Početak žetve, povećana ponuda, nemogućnosti izvoza ukazuje na pad cene soje zrna.

Posle dužeg vremenskog perioda na berzi se pojavila ponuda a samim tim i realizacija stočnog brašna u količini od 25.000 kg, u pakovanju 30/1, po ceni od 10,40 din/kg bez PDV-a, odnosno 12,48 din/kg sa PDV-om.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:


PRODEX

Berzanski index PRODEX je na dan 30.08.2018. godine bio na nivou od 205,07 indeksnih poena, što predstavlja stagnaciju u odnosu na prethodnu nedelju.


SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 2,68%, a kukuruz je pojeftinio 1,61%.

Na cenu kukuruza utiče očekivan dobar rod u SAD.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 2,69%, a sojina sačma je pojeftinila 3,92%.

Soja je i dalje pod pritiskom trgovinskog sukoba između SAD i Kine.

U Budimpešti u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz je pojeftinio 0,95%.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,84%, a kukuruz je pojeftinio 0,68%.