Šta u slučaju ako vas opeče meduza ili ubode morski jež?

Reč odmor mnoge od nas asocira na plavo nebo, sunčane plaže i kristalno čisto i osvežavajuće more, a morski vazduh i voda su zaista blagotvorni kako za našu dušu tako i za telo. Plivanje u moru na nekoj od naših omiljenih plaža je najlepši način da se opustimo i rashladimo u vreme letnjih vrućina. Ali, nije na odmet da znamo šta treba da radimo ako nas u moru opeče meduza ili možda ubode morski jež. Iako ih nema svuda, važno je ponešto znati o morskom svetu s kojim možemo doći u kontakt.

Izbegavajte plaže koje važe za rizične!

Razgovor s čuvarima plaže je uvek koristan jer neke plaže imaju istaknuto upozorenje o povećanom broju meduza ili morskih ježeva. Ako u plićaku ugledamo meduze treba da imamo na umu da nas mogu povrediti. Čak i mrtve meduze imaju otrov u pipcima, koji može da opeče pri kontaktu. Morski ježevi nas neće napasti, ali pošto žive u plitkoj vodi i vole da se skrivaju u blizini stena, mogli bismo na nekog slučajno nagaziti. Ako ježa lagano dodirnemo neće se ništa desiti, ali ako dođemo u jači kontakt s njim, bodlje će verovatno osloboditi otrov i ubosti nas.

Odmah nakon kontakta s meduzom…

Najvažnije je povređenu osobu izvesti iz vode, poželjno je na mirnije mesto, dalje od gužve. Ako su pipci meduze još uvek pričvršćeni za kožu, važno je da ih uklonimo pre nego što se dodatni toksini ispuste u telo. Moramo biti oprezni, te ne smemo da dodirujemo pipke golim rukama, već moramo koristiti debelu tkaninu, jer iako odvojeni od meduze oni i dalje mogu da budu otrovni. Kontakt s pipcima meduze najčešće izaziva trenutni bol, sličan bolu koji izaziva ubod više pčela u isto vreme, a pojavljuje se i crvenilo na koži. Ponekad može doći do reakcija po celom telu, uz mučninu i povraćanje, grčeve u mišićima, bol u grudima, utrnulost, stvaranje plikova, otežano disanje ili gutanje. Mnogi doktori preporučuju da iskoristimo morsku vodu tako što ćemo je sipati preko ožarenog područja, koje ćemo potom peškirom nežno protrljati.

Odmah nakon uboda morskog ježa…

Ubodi morskog ježa obično nisu smrtonosni, ali mogu biti opasni. Ukoliko nam se dogodi peh da se ubodemo na ježa treba da pokušamo da uklonimo bodlje što je pre moguće kako bismo smanjili reakciju i predupredili infekciju. Ako na koži ima bodlji, to područje treba prekriti kremom i lagano ga ostrugati nekim oštrim predmetom. Ubodeno mesto treba potom istrljati sapunom i isprati vodom. Povredu ne smemo odmah previjati. Ako se kičma morskog ježa odlomila i zaglavila u našoj koži, treba je izvući pincetom. Reakcije mogu varirati i slične su kao pri kontaktu s meduzom.

Zablude o tome šta treba raditi…

Neki kažu da se na mesto uboda sipa sirće ili flaširana voda. Međutim, sirće je retko kad delotvorno (a i ne nosimo ga na plažu), a flaširana voda može dovesti do toga da još više otrova bude ispušteno u telo. Trljanje peskom može izazvati jaku iritaciju već povređene kože. Sipanje alkohola ili alkoholnih pića može dovesti do negativnih efekata i novog oslobađanja otrova. Ozbiljnost povrede zavisi od mesta uboda, te ako je u predelu lica, a naračito oka, obavezno posetite oftalmologa. Asmatičari, alergičari ili oni sa srčanim tegobama trebalo bi da budu posebno oprezni kada idu na plažu jer bol od uboda morskog ježa ili žarenja meduze može biti toliko intenzivan da izazove gubitak svesti ili paralizu, a ako se paraliza dogodi u vodi tad postoji rizik od utapanja. Lečenje i negu treba prepustiti stručnim licima a povredu treba tretirati na adekvatan i pravilan način.

Uvek treba biti na oprezu

Reakcije na kontakt s morskim životinjama nekada mogu biti opasne po naše zdravlje. U tom slučaju neophodna je hitna medicinska intervencija, a uz putno zdravstveno osiguranje Kompanije „Dunav“ imate adekvatnu zaštitu u slučaju bolesti ili povrede na putu, kao i pokriće nepredviđenih troškova lečenja, koji u inostranstvu mogu biti veoma visoki. Uz pasoš, polisa putnog osiguranja danas je podrazumevajući dokument, koji vam između ostalog garantuje: pokriće za ambulantno lečenje, nabavku neophodnih lekova i medicinskog materijala, prevoz do najbliže zdravstvene ustanove, bolničko lečenje, prevoz u državu prebivališta, stomatološke intervencije i druge potrebe u vezi sa iznenadnom bolešću i povredom. Putno osiguranje možete uplatiti i onlajn uz 15 % popusta a više informacija možete dobiti besplatnim pozivom Kotnakt centra na broj 0800 386 286.

„Dunav osiguranje“ vam pomaže da nepredviđene situacije postanu anegdota za prepričavanje. Ne zaboravite – cilj odlaska na letovanje je odmor i zabava.