FAO: Najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima od lanjskih poplava dodeljeni vaučari u vrednosti 66.000 dinara

Najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji, koja su pretrpela štetu nakon prošlogodišnjih poplava, dodeljena je finansijska podrška u vidu vrednosnih vaučera od po 66.000 dinara, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Pomoć je dodeljena u okviru FAO Programa tehničke podrške za hitan odgovor, a u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije. Podrška je pružena poljoprivrednim gazdinstvima iz Trstenika, Varvarina, Ćićevca, Kuršumlije, Brusa, Ćuprije, Ražnja, Aleksinca, Doljevca i Rekovca. Kako je precizirano, vaučeri mogu da se upotrebe za kupovinu robe i proizvoda namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući seme, sadni materijal, đubrivo, poljoprivredne alate i opremu, kao i rezervne delove i materijal za popravku poljoprivrednih mašina.

U ovih 10 opština, ukupno 327 gazdinstava, sa više od 1.300 članova, dobilo je pomoć da obnove proizvodnju nakon prošlogodišnjih elementarnih nepogoda.

Podsetimo,lanjske poplave su pogodile 56 opština, pretežno u centralnoj i južnoj Srbiji, nanevši veliku štetu kako infrastrukturi, tako i poljoprivrednom zemljištu.Mnoga mala i porodična poljoprivredna gazdinstva, koja su posebno osetljiva na elementarne nepogode, su bila direktno pogođena ovim poplavama.

B. K.