Digitalizacija monitoringa u vojvođanskoj poljoprivredi

Foto: Pokrajinska vlada

Potpisan ugovor o saradnji između Instituta BioSens i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević potpisali su ugovor o finansiranju realizacije projekta “Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu”.

Monitoring upotrebom daljinske detekcije podrazumeva korišćenje satelitskih snimaka u cilju detekcije površina pod različitim poljoprivrednim kulturama (pšenica, kukuruz, suncokret i soja) na teritoriji AP Vojvodine, zatim klasifikacije zemljanih površina, detekcije šumskih područja, detekciju hidrografije i ekstrakciju podataka o intenzitetu metaboličkih procesa i stresu biljaka, saopštio je Sekretarijat za poljoprivredu.

„Zahvaljujući saradnji sa renomiranim naučnoistraživačkim Instititutom BioSens razvijamo dodatne elemente digitalnog praćenja u poljoprivredi, a oni se odnose na detekciju navodnjavanih parcela, detekciju parcela koje su pokrivene protivgradnim mrežama i plastenicima, te parcela koje su pod izgrađenim ribnjacima. Očekujemo da ćemo putem platforme detektovati i stanje divljih deponija na teritoriji AP Vojvodine,“ poručio je Radojević.

Resorni sekretar pojasnio je da potpisivanje ugovora znači i unapređenje rada Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, jer će putem digitalne platforme biti omogućeno lakše i efikasnije prećenje svih konkursa pokrajinskog sekretarijata za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava, kao i celokupnog činjeničnog stanja poljoprivrede na teritoriji Vojvodine.

Direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević rekao je da će platforma „AgroSens“ koja je već puštena u rad, ovim ugovorom omogućiti servise koji su poljoprivrednicima od interesa, kao što su meteoprognoze, digitalne knjige polja, analize zemljišta, satelitski snimci, snimci iz drona i druge.

Crnojević je takođe naveo i mogućnosti novog servisa evidencije kompletnih troškova poslovanja, putem kojeg će poljoprivrednici sve ono što rade moći da evidentiraju i da dobiju automatski bilans stanja po parcelama, kulturama i na nivou gazdinstava.

Satelitski snimci i podaci koje ovaj projekat generiše na godišnjoj bazi, značajan su element GIS-a i predstavljaju osnov za podršku različitim redovnim programima Sekretarijata, kao i podršku pri vanrednim situacijama (poplave, grad itd).

Vrednost potpisanog ugovora između Instituta BioSens i Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo iznosi 10 miliona dinara.