Osnovni podsticaji za 2020. i bez podnošenja zahteva

Foto: Pixabay

Zbog proglašenja vanrednog stanja

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede Srbije saopštila je danas da će i poljoprivrednim proizvođačima, koji nisu podneli zahtev za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2020. godini, novac biti isplaćen.

Zbog proglašenja vanrednog stanja, Uprava za agrarna plaćanja navela je da poljoprivredni proizvođači koji nisu podneli zahtev za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2020. godini, to ne moraju da čine.

UAP će na osnovu poslednjeg preseka stanja iz 2019. godine svim poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na ove podsticaje isplatiti sredstva i za 2020. godinu, iako nisu podnosili zahtev.

Podsetimo, država će isplatiti 20 dinara po litru, za 60 litara po hektaru, a maksimalno do 20 hektara zemljišta, dok je osnovni podsticaj u biljnoj proizvodnji 4.000 dinara.

Uprava za agrarna plaćanja prilagodila je svoj rad aktuelnoj situaciji u našoj zemlji zbog pojave korona virusa i preduzela brojne mere kako bi se isplata podsticaja poljoprivrednicima nesmetano nastavila, rekli su za naš portal u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako su naveli, u skladu sa daljim razvojem situacije, pratiće preporuke Vlade Republike Srbije i postupati u skladu sa njima.

A premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će biti zatvoreni svi šalteri javnih službi, na republičkom i lokalnom nivou.

„Imamo ogromnu gužvu, na primer, u Upravi za agrarna plaćanja, PIO fondu i na drugim mestima, gde su ljudi došli očekujući da ne bude gužva“, rekla je Brnabić i dodala da će se na sednici vlade po resorima i lokalnim samoupravama doneti zaključci da se sva posla na šalterima odlažu do daljeg.

Ekspoziture Uprave za Trezor su zatvorene za rad sa strankama

Uprava za agrarna plaćanja će na osnovu poslednjeg preseka stanja iz 2019-te godine svim poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na ovaj podsticaj isplatiti sredstva i za 2020. godinu, iako nisu podnosili zahtev. To znači, da korisnici koji su podneli zahtev u 2019. godine, NE IDU u lokalne ekspoziture Uprave za Trezor da podnesu zahtev, već će sredstva biti direktno isplaćena na namenski račun prijavljen u Registru poljoprivrednih gazdinstava, korisnicima koji ostvare pravo na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2020. godini, naveli su u UAP.

Korisnici koji nisu podneli zahtev u 2019. godini, a koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2020. godini, takođe, NE IDU u lokalne ekspoziture Uprave za Trezor da podnesu zahtev. Dovoljno je da podatke o podnosiocu zahteva, i to: ime i prezime, matični broj (JMBG) i broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) upute na sledeću mejl adresu: uap.kabinet@minpolj.gov.rs. Na osnovu dostavljenih podataka će se vrši isplata korisnicima koji ispunjavaju uslove propisane Pravilnikom.

Korisnicima koji nisu tehnički u mogućnosti da upute mejl biće dostupne filijale Uprave za Trezor, dok će ekspoziture privremeno prestati sa radom sa strankama. Spisak filijala Uprave za Trezor možete pronaći na sledećem linku: https://www.trezor.gov.rs/src/news/2020_03_18/.

Uprava za agrarna plaćanja moli sve korisnike da postupe prema navedenim instrukcijama. Kako bi proces isplate tekao što efikasnije, UAP moli da na navedenu imejl adresu ne upućujete svoje podatke ukoliko ste u 2019. godini ostvarili pravo na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji (podsticaje „po hektaru“). Dodatne informacije možete dobiti na neki od telefona Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja: +381 11 30 20 100, +381 11 30 20 101, +381 11 30 20 118 i +381 11 31 07 002 ili putem mejl adrese uap.kontaktcentar@minpolj.gov.rs.

Za neodložene obaveze u pogledu regulisanja obaveza vezanih za Registar poljoprivrednih gazdinstava, poljoprivrednim proizvođačima biće dostupne filijale Uprave za trezor, dok će ekspoziture privremeno prestati sa radom sa strankama. Spisak filijala sa kontaktima možete pronaći na sledećem linku: https://www.trezor.gov.rs/src/news/2020_03_18/.

UAP predlaže da se zvog trenutne situacije prvo obratite putem dostupne mejl adrese ili telefona odgovarajuće filijale. U gradovima i opštinama u Srbiji otvoreni su kol centri za pružanje pomoći građanima u uslovima novih, rigoroznijih mera koje se odnose na zabranu kretanja za građane starije od 65 godina. Spisak gradova i opština sa brojevima telefona: https://www.trezor.gov.rs/files/news/Kol%20centri.pdf.