Subvencije poljoprivrednicima stižu pre setve

Foto: AgroFin

Najveće povećanje budžeta upravo u sektoru subvencija za ruralni razvoj, za koje je umesto 22,7 milijardi predviđeno 26,7 milijardi dinara

Prve ovogodišnje subvencije poljoprivrednici u Srbiji će dobiti već početkom marta – najavio je danas u Novom Sadu Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. Ministar Nedimović je, na šestom naučnom i stručnom savetovanju „Dobar dan, domaćine“, organizovanom na Poljoprivrednom fakultetu, naveo da je agrarni budžet za šest milijardi dinara veći nego lani, i da je njegovo najveće povećanje upravo u sektoru subvencija za ruralni razvoj, koji je povećan sa 22,7 milijardi na 26,7 milijardi dinara.

Govoreći o budžetu, Nedimović je istakao kako će i ove godine biti zadržane sve mere podrške poljoprivredi, koje su bile predviđene i prošle godine, jer je poljoprivrednicima izuzetno važna predvidivost.

– Jako je važno da poljoprivrednici, posle teške i sušne prošle godine, prvi novac od subvencija dobiju što ranije, odnosno, pre prolećne setve – bio je jasan Nedimović. – Smatram da je veliki uspeh, što smo od 20 milijardi dinara, koliko je bilo slobodnih sredstava za povećanje celokupnog budžeta, mi, u sektoru poljoprivrede dobili trećinu, odnosno, šest milijardi dinara. Uz to, poljoprivrednici će na raspolaganju imati i 50 miliona evra IPARD-a, koja će, uz konkurs raspisan 25. decembra, biti na raspolaganju poljoprivrednicima kroz još šest konkursa.

Značajna novost je, kako najavljuje Nedimović, biti i to što će subvencije za tov stoke namenjene preradi biti veće za 5.000 dinara, tako da će se po tovnom grlu dobijati 10.000 dinara.

– Cilj nam je da podstaknemo razvoj prerađivačke, odnosno, prehrambene industrije, tako da je i ova mera preduzeta upravo u ovom pravcu – naveo je Nedimović. – U planu nam je da uradimo i drugačiji sistem podrške razvoju industrije, kako bi i ulagači u prehrambenu industriju, koji ne zapošljavaju mnogo radnika, a imaju modernu tehnologiju, mogli da dobiju podsticaj prilikom otvaranja pogona.

Ministar Nedimović je, takođe, najavio kako se pripremaju mere da se za poljoprivrednike, ali one koji se stvarno profesionalno bave poljoprivredom, obezbedi dizel gorivo po povoljnijim uslovima.

– Za sada je predlog, o kojem se još uvek raspravlja, da gorivo bude jeftinije za 25 dinara, i da se nabavlja na svim benzinskim pumpama, ali, pre toga, moramo da uvedemo red u sistem PDV, kao i među samim gazdinstvima, jer je od oko 600.000 gazdinstava, 300.000 fiktivno registrovano.

Novosti će, kako kaže Nedimović, biti i u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja poljoprivrednika, koje je trenutno opterećeno dugom korisnika većim od 186 milijardi dinara, koji je većim delom nenaplativ.

– Plan nam je da donesemo zakon kojim bismo ovo pitanje regulisali, ali i istog dana rešimo i dugove, najvećim delom otpisom, ali i otplatom na rate, ili otplatom u punom iznosu, u zavisnosti od snage gazdinstava – kaže Nedimović. – Već sada imamo saznanja o tome koliko je koje gazdinstvo „jako“ i kakve su mu mogućnosti.


BRUTO DRUŠTVENI PROIZVOD

Poljoprivreda je, kada se na sednici Vlade Srbije raspravljalo o rastu bruto društvenog proizvoda, dobila zadatak da ostvari rast od 7,2 odsto, kako bi ukupan rast BDP dostigao 3,1 odsto – istakao je Nedimović. – Prošla godina je bila jako loša, tako da verujem da ćemo, u odnosu na nju, taj rast uspeti da ostvarimo.


POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

U planu je da ove godine radimo i na izmeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu – naveo je Nedimović. – Situacija kakvu imamo je neodrživa i potrebna su kvalitetna rešenja, tim pre što je proces restitucije pri kraju.