STIPS: Pad cena tovnih svinja, rast cena krava za klanje

Tokom poslednje sedmice oktobra zabeležen je rast otkupne cene krava za klanje u klanicama na području braničevskog regiona, jer se otkup najčešće obavljao za 230 din/kg. Obim ponude bio je prosečan. Na stočnoj pijaci u Požarevcu su se, kao i prethodne sedmice, mogli pazariti telad SM rase, tovna junad, telesne mase do 300 kilograma i krave a klanje, a dominantne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

Otkupna cena tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području srednje-banaskog regiona, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg.

U klanicama na području mačvanskog regiona evidentiran je rast otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 din/kg. Otkup se najčešće odvijao za 340 din/kg.

Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta su, u sedmici za nama, snizili otkupnu cenu tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 350din/kg.

Dominantna cena tovne junadi, SM rase, telesne mase preko 480 kilograma, iznosila je 330 din/kg. U klanicama na području južnobanatskog regiona ponuda je bila prosečna.

Na pijaci žive stoke u Čačku, evidentiran je rast cene prasadi, telesne mase do 15 kilograma, na dominantnih 400 din/kg i prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, na 380 din/kg.

Otkupna cena prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, bila je viša i u klanicama na području jablaničkog regiona. Dominirao je iznos od 400 din/kg. Na stočnoj pijaci u Leskovcu, takođe, su bila skuplja prasad, iste kategorije, pošto je dominirao iznos od 400 din/kg.

Pad cena tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje zabeležen je u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Kragujevcu, pošto se prodaja tovnih svinja odvijala najčešće po ceni od 230 din/kg, dok je u kategoriji krmača za klanje dominirao iznos od 180 din/kg.

Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta, su po višim cenama, otkupljivali prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 420 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do pada prodajnih cena dviski i ovaca. Dominanta cena dviski iznosila je 190 din/kg, dok se prodaja ovaca najčešće odvijala po ceni od 160 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena jagnjadi (400 din/kg) i dviski (190 din/kg).

Klaničari sa područja srednjbanatskog regiona, protekle su sedmice, otkupljivali jagnjadi, po dominantnoj ceni od 400 din/kg. Obim ponude bio je prosečan.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Smedereva, na pijaci žive stoke u ovom gradu, mogla su se pazariti jagnjad po dominantnoj ceni od 430 din/kg i ovce po dominantnoj ceni od 170 din/kg, kao i prethodne sedmice.

Na ostalim stočnim pijacama, takođe, nije bilo značajnijih promena, kako u pogledu ponude i tražnje, tako i u pogledu cena.

Izvor: https://www.stips.minpolj.gov.rs/