„AGROPRES“: Pojedine mlekare promenile pravila otkupa mleka, stočari nezadovoljni

Foto: Pixabay

Dve velike mlekare u Srbiji, Imlek i Somboled, donele su odluku da izmenile pravila otkupa mleka i neće prihvatiti sve isporuke od proizvođača. Kako je objavio portal „Agropres“, proizvođači su od mlekara još prošle nedelje dobili poruke u kojima ih obaveštavaju da će iz otkupa sirovog mleka biti isključen svako ko bude imao nivo aflatoksina veći od 0,25 mikrograma po litru. Ove analize inače se sprovode u samim mlekarama

Zbog ekstremne letošnje suše, mnogi proizvođači sada se suočavaju sa ovim problemima jer je kukuruz koji se koristi u stočnoj hrani pod velikim rizikom od pojave štetnog (toksičnog) mikotoksina. Paralelno sa ovim izmenama na tržištu među farmerima se pronela vest da su i otkupne cena mleka u Srbiji u padu. Ovo je prilično iznenađujuće budući da je sirovine manje na tržištu, a država do kraja meseca zabranjuje izvoz mleka i mlečnih proizvoda. Prema informacijama od samih proizvođača, stanje na tržištu je haotično i bez jasnno definisanih kriterijuma otkupa. Stočari su zbog svega šta se dešava s pravm ogorčeni.

Podsetimo, u prvih 11 meseci 2022. u Srbiju je uvezeno mleka i mlečnih proizvoda za više od 166 miliona evra i to najviše iz Nemačke i Poljske. „Agropres“ je u međuvremenu takođe objavio informaciju da je partner „Imleka“, odnosno mlekara odakle je uvezena sirovina (mleko prodavano pod brendom „moja kravica“ od 3,2 odsto mlečne masti), poljska kompanija – „Polmlek“. Reč je o najvećoj privatnoj mlekarskoj firmi na poljskom tržištu koja trenutno u toj zemlji ima 13 pogona. Inače, kako se navodi, ta kompanija je i veliki proizvođač mleka u prahu.

B. K.