Januarska nadmetanja za zakup državnih njiva u 20 opština i gradova

Foto: Pixabay

Uprava za poljoprivredno zemljište  saopštila je da su  u toku  prijave na javna nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u prvom i drugom krugu u  jedinicama lokalne samouprave: Ivanjica, Bačka Palanka, Aleksinac, Rača, Trstenik, Leskovac, Irig, Beočin, Inđija, Tutin, Sombor, Vladimirci, Zrenjanin, Ćićevac, Sokobanja, Odžaci, Bač, Subotica, Bela Crkva, Kuršumlija i Plandište.

U Bačkoj Palanci je  17. januara  završeno  privaljivanje  za prvi krug. U ponudi je bilo 250 hektara  za zakup na 15 godina, osim za jedinice javnog nadmetanja u katastarskim opštinama Vizić i Neštin, gde je, zbog postupka komasacije koji je u toku,  zakup na godinu dana.

Grad Leskovac je raspisao drugi krug nadmetanja za zakup 1.530 hektara raspoređenih u preko 2200 jedinica javnog nadmetanja. Period zakupa je 15 godina, a rok za prijavu ističe danas (18. januar). Drugi krug nadmetanja je u toku i u Somboru gde je za davanje u zakup na period od godinu dana ostalo je 3.750 hektara, a rok za podnošenje prijava ističe danas (18. januara)

Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta koja se nudi u zakup na području grada Zrenjanina je blizu 7000 hektara. Oglas za prvi krug nadmetanja raspisan je 9, a rok za prijavu ističe sutra, 19. januara. Period zakupa za sve jedinice javnog nadmetanja je isti, 15 godina.

Oglas za prvi krug nadmetanja raspisan je i u Subotici. Raspoloživo je ukupno 1.375 hektara  Period zakupa je 15 godina, osim za jedinice javnog nadmetanja br. 135, 137, 268, 269, 360, 518, 616, 639 i 640 koje su oglašene na jednu godinu. Rok za prijavljivanje ističe 24. januara.

Prvi krug je u toku i u opštinama Odžaci, Bač, Bela Crkva i Plandište. Površine koje se nude u zakup su: u Odžacima 635, Baču 1.275, Beloj Crkvi 1900, a u Plandištu 1.035  hekatara. Rok za prijavu ističe 23. januara u Baču i Odžacima, 25. u Beloj Crkvi, odnosno 27. januara u Plandištu.

U opštinama Irig i Ćićevac za drugi krug nadmetanja ostala je nešto manja površina zemljišta pogodnog za zakup, u Irigu oko 80, u Ćićevcu 66 hektara. Zainteresovni za zakup zemljišta u ovim opštinama  prijave mogu mogu  poslati  samo još danas (18. januar) do 14 časova, odnosno 20. januara u Ćićevcu.

Svi oglasi su u pdf formatu sa svim detaljnijim informacijama  i mogu se pronaći na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište. Prijave na nadmetnja šalju se isključivo elektronskim putem kroz aplikaciju Digitalno javno nadmetanje, saopštila je Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede.

B. K.