ALEKSINAC: ZZ „Lipovac” godišnje proizvede preko 1000 tona višnja,a nema svoju hladnjaču

Fotografija: Topličke Vesti

Zemljoradnička zadruga „Lipovac“ u opštini Aleksinac  ima 51 upisanog zadrugara i evidentiranih 100 kooperanata. Osnovna delatnost zadruge je proizvodnja i plasman višnje. Proizvodnju višnje obavlja na sopstvenim površinama od preko 60 hektara, pod zasadom šljive je oko 10, a na površini od oko 30 hektara je  ratarska proizvodnja.

Za obavljanje delatnosti zadruga raspolaže podnim skladištem, objektima na plantažama za prijem radnika i ubrane višnje, neophodnom poljoprivrednom mehanizacijom i priključnim mašinama za obavljanje radova u voćarskoj proizvodnji. Zadruga u Baničini godišnje u proseku organizuje proizvodnju i promet preko 1000 tona višnje.

Kako piše portal Domaćinska kuća poseban problem u funkcionisanju zadruge predstavlja nedostatak rashladnog prostora koji bi u kratkom periodu berbe višnje trebao da prihvati obrane proizvode, izvrši njihovo rashlađivanje ili zamrzavanje čime bi se izbegao problem pritiska na tržištu i najniže cene u momentu berbe. U okruženju  zadruge je poslovalo 13 hladnjača, od kojih je u tranzicionom periodu ugašeno 10, a kapaciteti preostale tri koje funkcionišu nisu ni približno dovoljni da prihvate ponuđeni rod višnje.

U cilju širenja poslovnih aktivnosti zadruga  je u mogućnosti da ponudi svim zainteresovanim poslovnim partnerima zajedničko ulaganje u rashladni prostor i u objekte za druge vidove prerade kako bi se zaokružio proces primarne proizvodnje i proizvodnja za poznatog kupca.

B. K.