Analiza NALED-a: Za angažovanje sezonaca u poljoprivredi u budžet uplaćeno 735 miliona dinara

Primena Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima predstavlja jedan od najvećih pomaka u borbi protiv sive ekonomije što potvrđuje i zvanična statistika. Od početka primene zakona (1. januar 2019.) pa do kraja jula ove godine, ukupno 546 poslodavaca koristilo je elektronski portal i na ime poreza i doprinosa u državni budžet uplatilo 735 miliona dinara.

Analize koje je sproveo NALED (Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj) pokazuju da je oko 53.000 sezonskih radnika u poljoprivredi do sada bilo angažovano putem portala, od kojih je 54 odsto onih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od pet godina, starosti od 46 do 60 godina.

Kao dobar primer angažovanja sezonaca navodi se Vinarija „Deurić“ u Maloj Remeti. Ona je tokom ovogodišnje berbe grožđa i jabuka angažovala i do 500 sezonaca dnevno pa im je, kako kažu, elektronska prijava radnika znatno olakšala posao jer, pre svega, nije bilo suvišne administracije.

„Ranijih godina bio je problem da se prave ugovori o delu ili privremeno-povremenim poslovima, jer za mnoge radnike u poljoprivredi ne znate da li će se sutra doći ili ne na posao. A sada, ko se ujutru pojavi na poslu mi ga do 9, najkasnije 10 časova evidentiramo na Portalu, tako da imaju prijavu za taj dan i sve što uz nju ide“, rekao je Mirko Niškanović, tehnički direktor vinarije „Deurić“ dodajući da je prijava jednostavna, a na kraju meseca poslodavcu stiže rešenje iz Poreske uprave o plaćanju poreza i doprinosa, koje iznosi oko 350 dinara dnevno za svakog od radnika.

B.K.