Apel SPOS i Ministarstva poljoprivrede za zaštitu pčela od trovanja

Foto: Pixabay

Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) uputili su zajednički apel poljoprivrednim proizvođačima, korisnicima sredstava za zaštitu bilja i pčelarima da u periodu cvetanja voća smanje rizik od trovanja pčela.

„Počinje period cvetanja voća, ali i povećanog rizika od trovanja pčela! Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja ne samo da opada prinos, već se i smanjuje kvalitet plodova pa je manje učešće plodova prve klase u rodu“, navodi se u apelu.

Potpisnici podsećaju da Zakon potpuno zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče, ni rano ujutru.

„Važno je da se sredstva za zaštitu bilja primenjuju u skladu sa registracijom deklaracijom i uputstvom, a takođe je bitno da se poštuje predviđena koncentracija i karenca, a sve u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom“, navodi se u apelu.

Posebno skreću pažnju poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice i soje insekticidima, zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja.

„Takođe apelujemo da se prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koriste sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period delovanja“, navodi se u apelu.

Upozoravaju da je problem i u tretiranju komaraca iz vazduha jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju.

„Apelujemo da se tretiranje komaraca ne sprovodi iz vazduha, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela“, navodi se zajedničkom apelu.

B. K.