BAČ: Konkurs za subvencije za opremu i mehanizaciju do 23. oktobra

Foto: Pixabay

Kancelarija za poljoprivredu opštine Bač, raspisala je konkurs  za poljoprivrednike za dodelu subvencija za sufinansiranje troškova kupovinu mašina i opreme. U budžetu  za  tu namenu obezbeđeno je pet miliona dinara, a maksimalni iznos po jednoj prijavi ne može biti veći od 120.000 dinara.

Konkurs se odnosi na nabavku opreme za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi, za mašine i opremu za pripremu stočne hrane,  hranjenje i napajanje životinja, rukovanje i transport čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka kao I za opremu za fiksne ograde i ektrične ograde za pašnjake, odnosno livade.

U okviru konkursa  mogu se finansirati i mašine za: primarnu obradu zemljišta, zatim dopunsku obradu ili đubrenje zemljišta, zaštitu bilja, ubiranje odnosno skidanje useva, pužni transporter kao i podizanje (nabavku) žičanih ograda oko višegodišnjih zasada. Moguća je i  nabavka opreme i uređaja za setvu, sadnju i malčiranje (sa folijom), uređaja za sisteme za hidroponičnu proizvodnju pri proizvodnji u zaštićenom prostoru, opremu za orezivanje, drobljenje, sečenje i uklanjanje ostataka nakon rezidbe voćnih vrsta.

Poljoprivrednici mogu da konkurišu i za nabavku oprema za ventilaciju  u sektoru voće, cveće, grožđe, povrće (uključujući pečurke), zatim za mašine za sadnju i opremu za navodnjavanje useva, nabavku opreme za živinarske farme za proizvodnju konzumnih jaja, opremu za sortiranje, pakovanje i čuvanje konzumnih jaja.

Konkurs takođe obuhvata i podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju, podizanje, nabavku i opremanje sistema protivgradne zaštite u voćnjacima i višegodišnjim zasadima, kao i opremu (mehanizaciju) za zaštitu od mraza i nabavku opreme za pčelarstvo.

Prijave sa neophodnom dokumentacijom primaju se zaključno sa 23. oktobrom.

B. K.