PKS: Pravilnik o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda na doradi

Foto: Pixabay

Grupacija za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije (PKS) pokrenuće inicijativu kod Ministarstva poljoprivrede da se izmeni postojeći pravilnik o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda, kako bi se unapredio postupak utvrđivanja kvaliteta meda, istaknuto je na sednici ove grupacije u PKS.

Za jači razvoj ovog sektora, saglasni su pčelari i pčelarska privreda, potrebne su zajedničke aktivnosti svih aktera koji se bave pčelarstvom i proizvodnjom meda i formiranje naučno-savetodavnog tela pri odboru za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda, saopštila je PKS.

Srbija je za osam meseci 2023.godine izvezla 964 tona meda za 4,5 miliona evra, što je 31 odsto manje nego prethodne godine, a najviše meda je plasirano na tržišta Norveške, Italije i Crne Gore. U istom periodu uvezeno je 219 tona meda za 600.000 evra, što je za 54 odsto manje nego u isto vreme prethodne godine.Najviše meda je uvezeno iz Rusije, Novog Zelanda i Grčke.

Lane je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija imala 977.000 košnica, proizvedeno je 14. 228 tona, za 91 odsto više nego 2021. godine.

 B. K.