Bački Petrovac: Manje interesovanje poljoprivrednika za začinsku papriku

Po raspoloživim podacima začinska paprika u Srbiji se gaji na oko 2.500 hektara.Proizvodnja te povrtarske kulture ovih dana je počela u ataru Bačkog Petrovca, gde se očekuje da bude posejana na oko 300 jutara. Površine će, kako navode proizvođači, biti manje od lanjskih jer su cene drugih poljoprivrednih kultura prihvatljivije i manje zahtevne za ulaganja.

Fedor Danko je i ugledni poljoprivredni proizvođač ujedno i organizator proizvodnje ispred zemljoradničke zadruge „Seme“ u Kulpinu. On za RTV kaže da je ove godine manje interesovanja za gajenje začinske paprike jer je to zahtevna biljna vrsta u pogledu agrotehnike, ali i radne snage.

Rastislav Pucovski ubraja se u veće proizvođače začinske paprike u Bačkom Petrovcu i ove godine tu biljnu vrstu posejaće na oko 15 hektara.

„Isplativa je proizvodnja kada je prinos dobar. Radimo na tim površinama jer je bolje i isplativije od gajenja ratarskih kultura. Sada kada su cene žitaruica bolje, diskutabilno je šta je isplativije, ali, ipak, ne odustajemo od gajenja začinske paprike“, rekao je Pucovski.

B. K.