Bez fiskalnih kasa na zelenim pijacama i u 2024. godini

Proces fiskalizacije na pijačnim tezgama neće biti realizovan ni u toku naredne  2024.,godine, odnosno prodavci neće imati obavezu evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa preko elektronskog fiskalnog uređaja. Odložena primena moguća je zahvaljujući izmenama Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko fiskalne kase.

Prodavci na pijačnim tezgama svojevremeno su, podsetimo, negodovali zbog ideje Ministarstva finansija da se i oni nađu u grupi prodavaca koji imaju obavezu izdavanja fiskalnih računa. Tada je doneta odluka da se uredba ne primenjuje na njih od 1. maja 2022. godine, do daljeg.

„Ono što treba da unapredimo je pijačna prodaja, jer je u gorem stanju nego što je bila lane. Razlog za to je u padu kupovne moći, ali i padu prometa. Suočavamo se sa sve manje zakupaca pijačnih tezgi i zakupci su sve stariji. Država nam je ovim odlaganjem fiskalizacije izašla u susret“ objasnio je za „Politiku“ Srđan Praštalo, iz Udruženja „Opstanak“.

B. K.