„BioSens“: Kontrola prevara i lažnih poljoprivrednika najmanje 18 meseci

Kontrola poljoprivrednih gazdinstava koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede na osnovu prijava zemljoradnika radi ispalate subvencija, 18.000 dinara po hektaru, mogla bi biti zavrešena za godinu i po dana, izjavio je za „Dnevnik“ Vladimir Crnojević, direktor  novosadskog Instituta „BioSens“ dodajući da će putem digitalne plaftorme eAgrar, koju je uradila ova naučna ustanova, moći da se prekontroliše svaki kvadratni metar prijavljenih površina.

Crnojević nije ulazio u to koliko je i šta do sada proveravano, ali je ukazao da je suncokret dominantan kao poljoprivredna kulutura koju su zemljoradnici masovno prijavljivali kao usev , a da je u kontroli ustanovljeno da je na njivama, umesto uljarice, druga biljna kultura. Ukazao je i na to da na prijavljenim površinama ima nelegalno izgrađenih objekata, građenih bez dozvole i nezavedenih u katastru nepokretnosti.

„Ne bih mogao da kažem koje su površine prijavljene pod suncokretom. te podatke treba da iznese Ministarstvo poljoprivrede, ali  radi se neverovatnim podacima.Kada bi  se pogledalo koliko je prijavljeno hektara, Srbija bi bila svetski rekorder u proizvodnji suncokreta. Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će ratarima dati mogućnost da do Nove godine u eAgraru isprave te nepravilnosti i tačno navedu biljne vrste koje seju na prijavljenim površinama“, rekao je Crnojević.

B. K.