„Žita Srbije“: Imamo višak pšenice, kukuruza i suncokreta, logistika otežava izvoz

Posle ovogodišnje berbe kukuruza imaćemo višak oko 2,5 miliona tona, isto toliko pšenice i oko 100.000 tona suncokreta, a izvoz sada značajno otežavaju logistički problemi, nedostatak transportnih sredstava i njegovi troškovi, rekla je za Betu direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Sunčica Savović.

Ona je rekla da domaće tržište poljoprivrednih proizvoda deli sudbinu regionalnog i svetskog tržišta žitarica i uljarica, koje je preplavljeno tim proizvodima iz Ukrajine i drugih zemalja, pa je konkurencija velika, a cene su niske.

„Od prošle godine ostale su velike zalihe pšenice od 1,2 miliona tona, kukuruza, najlošijeg kvaliteta oko 350.000 tona i suncokreta oko 55.000 tona“. rekla je Savović, dodajući  da je lane od marta do aprila  izvoz bio i zabranjen, a posle toga, do kraja jula,  otežan zbog uvedenih kvota, što je nepovratno uticalo na smanjenje likvidnosti u žitarskom sektoru Srbije.

Savović je rekla da su skladišta preopterećena viškovima robe i da će, posle berbe kukuruza morati da se krene sa prodajom neke od žitarica i uljarica, da bi se ona rasteretila.

„Pšenica i kada se nađe tržište, ne može da se izveze zbog logističkih prepreka, transporta i njegove visoke cene ili nedostatka finansijskih sredstava izvoznika da zakupe po 10-20 barži kako bi utovarili prekomorski brod za Afriku ili jugoistočnu Aziju“, istakla je direktorica „Žita Srbije“.

Savović je rekla da je u ovom momentu teško prognozirati da li će cene te robe rasti, osim u slučaju neke velike eskalacije sukoba između Ukrajine i Rusije, jer ni ne tako davni napad drona na ukrajinske silose u dunavskoj luci Izmail, nije ih pokrenuo na rast na duže staze.

B. K.