Bobičasto voće na ceni: Arapske zemlje nude naftu za malinu

Nova tržišta, poput Skandinavije i arapskih zemalja sve više su zainteresovana za kupovinu malina iz Srbije. Arapi, čak, nude i naftu u zamenu za naše „crveno zlato“, pišu „Večernje novosti“. Otuda ne čudi trenutna otkupna cena maline od 600 dinara za kilogram. Primarni proizvođači kažu da joj je realna cena od 650 do 800 dinara. Kupini se, takođe, „smeši“ dobra cena, a očekuje se da kilogram bude između 300 i 500 dinara.

„Postoji pad proizvodnje maline ove godine u Čileu i Poljskoj, to su tržišta koja su u krizi. Na početku godine, kod nas su bile procene da će zbog prošlogodišnjih suša, ovogodišnji rod biti manji za 30 odsto. Te procene su, međutim, sada drugačije. Zbog nevremena i grada koji su pogodili nedavno krajeve gde se malina gaji, očekujemo i do 50 odsto manji rod. To znači da cena po kojoj se sada otkupljuje nije loša, ali naše troškove sa minimalnom zaradom, pokriva tek 800 dinara za kilogram“, rekao je Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Kako objašnjava Radović, malina se sada najviše predaje u mačvansko-prnjavorskom kraju, u okolini Šapca. Tu je cena od 550 do 600 dinara za kilogram.

B. K.