Bogunović: Ukrajinsko žito obara cenu domaćem hlebnom zrnu

Višak ukrajinskog žita na tržištu oborio je cenu evropskim proizvođačima, a spustila je otkupnu cenu i kod nas. U januaru je bila 35 dinara po kilogramu. Stari rod još nismo prodali, a ponuda za novi je 20 dinara.

„Svi smo u debelom minusu. Ova godina treba da vrati deo dugovanja od prošle sušne i da nam ostane pozitivna nula da bismo preživeli. Sve ispod 42 dinara po kilogramu pšenice je malo, jer nas proizvodna cena košta 38“, rekao je  za RTV Vukašin Baćina iz Udruženja poljoprivrednika iz Banata.

Za agroanalitičare, ekonomska kriza i rat u Ukrajni sve češće se koriste za neopravdano spuštanje cena poljoprivrednicima, odnosno za podizanje cena krajnjim kupcima.

„Situacija u Ukrajini je poremetila svetsko tržište, psihologiju tražnje i percepciju čitavog tržišta. Ta situacija služi kao izgovor za ugrađivanje premije rizika u cene svojih proizvoda.“,  rekao je agronalitičar Žarko Galetin.

Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije kaže da se može očekivati da će cena pšenice ići „na dole“ kada krene žetva.

„Ukrajinski sporazum može da promeni situaciju da, ako se desi zabrana prolaza kroz crnomorski koridor, mogu i cene da idu na gore. Onaj koji nudi, snosi određeni rizik“, rekao je Bogunović.

B. K.