Braničevski okrug najviše pogođen afričkom kugom svinja

Foto: Pixabay

Afrička kuga svinja (AKS) od početka godine registrovana je u ukupno 66 mesta i lovišta u Srbiji, navodi se u izveštaju Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede prema čijim podacima ( zaključno sa 30. junom bolest je utvrđena kod većeg broja domaćih nego divljih svinja.Virus, prema ranije potvrđenim informacijama, na svu sreću nije registrovan na velikim komercijalnim farmama, što bi izazvalo ogromne ekonomske gubitke.

Prema podacima ministarstva, najviše zaraženih svinja je u: Braničevskom okrugu, zatim Pčinjskom, Pomoravskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Podunavskom, Srednjobanatskom okrugu, a zaraza je u junu registrovana i na području Beograda, tačnije opštini Palilula.

Uprava za veterinu objavila je da preko veterinarskih organizacija na terenu, prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja na afričku kugu na celoj teritoriji Srbije i preduzima sveobuhvatne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti.

Na internet forumima za trgovinu domaćih životinja primećeno je da su uzgajivači svinja ozbiljno shvatili preporuke nadležnih. Strahuju za svoje farme i gubitke koje bi mogli da imaju.

„Apelujemo na sve uzgajivače svinja da ukoliko primete promene zdravstvenog stanja ili imaju uginuća ovih životinja na gazdinstvu da hitno obaveste veterinara. Neophodno je i da lovci preduzimaju propisane mere“, naglašavaju nadležni u Upravi za veterinu.

B. K.