Broćić: Ove godine uvešćemo 60.000 tona krompira, najviše iz Belorusije

Foto: Pixabay

Rast cena krompira već nekoliko godina enigma je za domaće potrošače. Ovo povrće i u poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku zauzima visoko mesto po poskupljenju, a za godinu dana njegova proizvođačka cena uvećana je za gotovo 32 odsto.

Prema pisanju medija, kupcima je najviše zasmetalo što je pojedino južno voće, koje putuje hiljadama kilometara, jeftinije od ovog poljoprivrednog proizvoda koji se tradicionalno uzgaja u Srbiji.

„Trenutno uvozimo  krompir jer prošla godina je bila vrlo nepovoljna zbog vremenskih uslova. Rod je bio smanjen, kao i površine“, rekao je za „Politiku“ Zoran Broćić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Naglašava da je u Evropi slična situacija jer je i tamo krompir prilično skup. Da li to znači, recimo, da čuveni ivanjički krompir gubi trku s uvoznim? Broćić napominje da ima i dalje ozbiljnih proizvođača ali da su nažalost domaće površine pod krompirom poslednjih godina smanjene i danas one ne iznose više od 20.000 hektara.

„Neke druge kulture su bile atraktivnije za proizvođače. Recimo maline, borovnice… Sve je to uticalo na prestrukturiranje proizvodnje kod jednogodišnjih kultura, a proizvođači se sve više okreću ka profitabilnijim kulturama“, kaže Broćić

Prema njegovim rečima, ovo povrće se masovno uvozi u Srbiju i procenjuje da ćemo ove godine uvesti više od 60.000 tona. Kako kaže, najviše na naše tržište stiže krompir iz Belorusije, ali i iz Francuske, Belgije… Beloruski trenutno ipak dominira jer je u drugim evropskim državama znatno skuplji.

B. K.