Budimović: Berza rešenje za viškove mleka

Evropska komisija (EK) zatražila je od Srbije da povuče uvedene prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda. U obrazloženju se naglašava da Srbija nije ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom jer nije konsultovala EU pre uvođenja tih mera i nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uspostavljanje.

Nadležni državni organi nisu se još oglašavali o ovim zahtevima koji stižu iz Brisela, ali za „Politiku“ je nezvanično rečeno da komentara neće biti jer Vlada Srbije o ovom pitanju još pregovara.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije, rekao je  da su prelevmani regularan način zaštite proizvodnje jedne države, ali da ih treba dobro obrazložiti i neophodno je da, ako se primenjuju, imaju efekata.

„Jasno je da treba da zaštitimo svoju proizvodnju od damping cena. Pre svega da utvrdimo koliko trenutno imamo viška mleka. Koliko čujemo te probleme ima samo pet velikih kompanija. A onda da primenimo mehanizme koje su Evropa i Amerika već uveli, oni viškove mleka stavljaju na berzu“, navodi Budimović.

Prema njegovim rečima, u slučaju poremećaja na tržištu aktiviraju se te količine sa berze. Napominje da o tome treba ozbiljnije razmišljati. Jer šta će biti kada jednog dana budemo u EU, kakve prelevmane ćemo primenjivati.  

„O tome moramo na vreme voditi računa da ne bismo doživeli sudbinu Bugarske, Hrvatske…“, rekao je Budimović.

B. K.