Budimović: Prelevmani na uvoz mleka još ne daju rezultate

Foto: Pixabay

Naše muzno govedarstvo je u višedecenijskoj krizi, po padu broja grla, ali ne toliko po proizvodnji, rekao je Tanjugu Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije. On je naveo da su hrana za životinje, energenti, priprema te hrane poskupeli, jer ko se bavi muznim govedarstvom istovremeno mora i ratarstvom.

„Sistemska rešenja moraju da razgraniče proizvodnju u centralnoj Srbiji i u Vojvodini. To nisu isti uslovi, ako govorimo o premijama za mleko ili podsticajima sigurno ne može da bude istog ranga. Proizvodnja mleka se uglavnom količinski odvija u centralnoj Srbiji, tu su domaćinstva i posedi usitnjeni, nemaju velike površine pod žitaricama i tu mora da se napravi prva razlika”, rekao je Budimović.

Naveo je da je muzno govedarstvo veoma specifično i treba detaljno sagledati tu vrstu proizvodnje. Posebno kada farmeri u partnerskim ugovorima dogovaraju cene kroz svoja udruženja, mogu da kažu ako bude viša cena da tu dobit dele, kao i da kada cena pada, da gubitak podele.

Prema njegovim rečima, nijedan farmer nema istu cenu i plaćanja i proizvodnje mleka, ali ima dosta zajedničkih imenitelja koji mogu na neki na način da kažu koja su minimalna odstupanja i koja je realna cena.

„Srbija je uvela uvoznu taksu na mleko i mlečne prerađevine. Prevelmani, posebno carinsko opterećenje koje se primenjuje, još nije dalo očekivane rezultate. To je mera koja se primenjuje prilikom uvoza određenih vrsta proizvoda, posebno opeterećenje i to je u jednom procentu bilo definisano Sporazumom o stabilizaciju i pridruživanju i postoji mogućnost da se to objasni u Briselu. Kada dođe do velikih poremećaja na tržištu, treba da se dokumentuje i traži od EU, a Evropske komisija se ljuti što mi to sad primenjujemo. Jednostavno, prete nekim kontra merama prilikom izvoza nekih naših primarnih proizvoda tipa žitarice i voće, poput jabuka i malina”, izjavio je Budimović.

B. K.