Naučnici potvdili: Banatski magarac nova autohtona rasa

Zahvaljujući naučnom projektu sprovedenom u Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica” očekuje se da Banatski magarac do kraja godine bude registrovan kao nova rasa u Srbiji

Specijalni rezervat prirode “Zasavica”, Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad” i Centar za očuvanje autohtonih rasa organizovali su početkom marta seminar na kom su stručnjaci govorili o rezultatima istraživanja koji su objavljeni u monografiji.

„Prikaz uzgoja i pokazatelja genetskog i zdravstvenog stanja i dobrobiti banatskog magarca koji se uzgaja u specijalnom rezervatu prirode Zasavica”, a kako je objasnio upravnik Specijalnog rezervata Slobodan Simić kod nas do sada nije sprovedeno toliko opsežno istraživanje o toj životinji.

U našoj zemlji je do sada bila registrovana jedna rasa – Balkanski magarac koji dostiže težinu do 50 ili 60 kilograma. Međutim, primetili smo da u Banatu žive jedinke koje su duplo veće, a koje mogu da teže do čak 150 i 200 kilograma i daju mnogo više mleka, što je i jedina fizička razlika”, kazao je Simić.

Prema Simićevim rečima, Banatski magarac je najverovatnije na ove prostore dospeo u 18. veku, kada ih je carica Marija Terezija uvozila iz Španije kako bi špartali po vinogradima. Kako su manji od konja, a imaju jednaku snagu, bili su idealni za rad među čokotima vinove loze. Prvobitno su bili nastanjeni na samom severu Vojvodine, a vremenom su se proširili i u Banatu, objavio je “Dnevnik”.

B. K.