Bugarski: Država da uvede minimalnu proizvođačku cenu mleka

Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski, gostujući u emisiji „Brazde “ RTV istakla je da se cena sirovog mleka nije menjala proteklih šest godina, a da su u međuvremenu cene inputa kukuruza, soje, suncokretove sačme drastično skočile.

„Trenutno prosečna cena mleka je 30 dinara po litru, a pre šest godina bila je 42. Farmeri posluju sa gubitkom, mnogi već rasprodaju grla i zatvaraju farme“, istakla je Bugarski dodajući da proizvođači od države traže pomoć i uvede minimalnu proizvođačku cenu mleka.

Podsetimo, na sastanku u Privrednoj komori Vojvodine krajem jula, farmeri su tražili da otklupna cena mleka bude minimalno 56 dinara za litar i ukazali da je situacija u mlečnom govedarstvu alarmantna.

Resorni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ponudio razne vidove pomoći u segementima koji su državi na raspolaganju, što su stočari prihvatili, ali kažu to neće dugotrajno rešiti problem. Stoga su i doneli odluku da upute zahtev predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić za hitan sastanak i pomoć u rešavnjnju nagomilanih problema u mlečnom govedarstvu.

B.K